Dragostea dintre Teodosie și Mazăre. În 2001 se credeau „Moise și Aaron”, acum merg în pelerinaj la DNA

info-sud-est-teodosie-snagoveanul

În anul 2001, atunci când Teodosie Snagoveanu a devenit Arhiepiscopul Tomisului, Radu Mazăre era primarul Constanței de opt luni.

În cei 15 ani în care Mazăre a condus Primăria Constanța și ÎPS Teodosie Arhiepiscopia Tomisului, declarațiile de prietenie dintre cei doi au fost constante, iar ajutorul reciproc în situațiile-cheie nu numai că nu a lipsit, dar a fost și semnificativ.

Și asta pentru că Teodosie și Mazăre au înțeles rapid că, pentru a-și consolida puterea, cei doi erau obligați să-și legitimeze reciproc statutul în fața electoratului, respectiv a credincioșilor.

Acest tandem a fost sudat de fostul premier Adrian Năstase, un apropiat al lui Teodosie și omul care l-a pus pe Radu Mazăre șef la PSD Constanța.

De acum însă, drumurile celor doi foști lideri ai Constanței se vor mai întâlni doar pe scările tribunalelor, pentru că ambii sunt cercetați penal pentru fapte de corupție.

2001 – O relație pecetluită în Vinerea Mare. Primii pași împreună

dscn7920

Teodosie, la instalarea în funcție (Facsimil din ziarul „Telegraf“ – 2001)

Născut în 12 decembrie 1955, Macedon Petrescu, pe numele său de mirean, provine dintr-o familie numeroasă și săracă din Dorna Arini acolo unde construirea unui complex hotelier de lux arondat mănăstirii cu același nume a stârnit mai multe controverse legate de implicarea arhiepiscopului tomitan în afacerea respectivă.

Între anii 1992-1993, Teodosie a beneficiat de o bursă de studii în Birmingham, Marea Britanie, iar în anul 1999 a devenit doctor în Teologie cu lucrarea „Cartea Psalmilor și importanța ei în viața pastorală misionară a Bisericii”.

În 22 februarie 2001, la 46 de ani, episcopul vicar patriarhal Teodosie Snagoveanul este ales noul Arhiepiscop al Tomisului, succedându-l pe ÎPS Lucian care a cerut să iasă la pensie în octombrie 2000.

Contracandidatul lui Teodosie a fost PS Galaction al Alexandriei și Teleormanului. Teodosie, fost călugăr la Mănăstirea Crasna din județul Prahova, a obținut, în urma votului secret, 81 de voturi din totalul de 128.

Instalarea oficială a acestuia la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc pe 25 martie atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Teodosie a fost hirotonisit arhiepiscop în urmă cu 15 ani de Patriarhul Teoctist în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.

În discursul de la ceremonia de învestire în funcție, Teodosie declara că vrea să „înnoiască sufletele și inimile credincioșilor” și să „întărească în râvnă pe preoții slujitori”: „Venind aici nu vreau să fac ceva nou, ci vreau să înnoiesc sufletele și inimile credincioșilor, să întăresc în râvnă pe preoții slujitorilor și să ne unim pentru ca împreună să-L slujim pe Dumnezeu”. Tot atunci, Teodosie mai spunea că prioritatea sa este promovarea învățământului teologic la Constanța și înființarea unei școli de cântăreți bisericești. Primul lucru pe care Teodosie susținea la acea vreme că îl va face era să „cunoască toate parohiile din Dobrogea”.

Timpul a demonstrat că Teodosie și-a ținut promisiunea: după instalarea sa în funcție, multe dintre parohiile importante ale orașului și județului Constanța au fost păstorite de o nouă garnitură de preoți, apropiați, credincioși și aflați în grațiile noului arhiepiscop. Practic, Teodosie și-a creat o rețea de preoți obedienți alături de care a condus timp de 15 ani, în paralel cu administrația Mazăre-Constantinescu, destinele regiunii de la malul mării.

Ulterior, Teodosie a înființat Facultatea de Teologie în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, acolo unde a fost ales decan în ultimul an de guvernare al lui Adrian Năstase. Tot atunci, în 2004, Teodosie a candidat fără succes pentru funcția de rector al universității, iar între 1 aprilie 2012 și 25 iunie 2014 a fost prorector pe probleme de relații internaționale și studenți străini. Probabil nici astăzi Teodosie nu a renunțat la ambiția de a deveni rectorul instituției.

Pretenții la mitropolie și „răsplata” patriarhului Daniel

Este interesant cum imediat după venirea lui Teodosie la Constanța, Radu Mazăre, rebelul în devenire, promitea că „se va sfătui săptămânal cu Înaltpreasfințitul”. Cel care câțiva ani mai târziu avea să declare război tainei cununiei și să promoveze preacurvia începea să cultive o relație tot mai apropiată cu noul arhiepiscop al Tomisului.

O explicație ar fi că în 2001, atunci când Teodosie preia conducerea arhiepiscopiei de la Constanța, tânărul primar se scălda încă în ape tulburi, era independent politic, administra orașul de doar câteva luni și avea nevoie de credit și sprijin. Iar pentru electoratul pe care Radu Mazăre îl țintea, Biserica era cea mai bună sursă care putea să îl gireze. Totodată, carismaticul primar Mazăre era pentru Teodosie o sursă nemaipomenită de credibilitate în fața noului bazin de credincioși pe care arhiepiscopul urma să îi păstorească. Așa se face că celor doi nou-veniți ai Constanței nu le-a mai rămas decât să se apropie și să se legitimeze reciproc.

O altă explicație ar fi că drumurile lui Radu Mazăre și ÎPS Teodosie s-au întâlnit datorită relației apropiate pe care arhiepiscopul o avea cu Adrian Năstase, premierul României la acea vreme. Nu e poate doar o coincidență faptul că Teodosie a descălecat la Constanța în timpul guvernării Năstase.

În fapt, planul care ar fi trebuit să fie urmat și care a apărut în spațiul public câțiva ani mai târziu urmărea ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie, iar regulile de succesiune în BOR să fie schimbate pornind de la ideea că viitoarea Mitropolie a Tomisului este cea mai veche din țară. Așadar, Teodosie ar fi urmat să fie desemnat patriarh. Însă calculele au fost stricate de faptul că patriarhul Teoctist a murit după ce Adrian Năstase a pierdut alegerile.

Ca o „răsplată” pentru tendințele de expansiune ale lui Teodosie, după ce a ajuns în fruntea BOR, Patriarhul Daniel a decis să „înjumătățească” influența și teritoriul lui Teodosie, trecând județul Tulcea sub păstorirea Episcopului Visarion. Așadar arhiepiscopia condusă de Teodosie este singura din țară formată dintr-un singur județ.

Teodosie, despre el și Mazăre: „Moise pe plan administrativ și Aaron ca mare preot”

dscn7933

Facsimil din ziarul „Telegraf“

Teodosie a marcat simbolic începutul relației cu Radu Mazăre comparând contextul în care se aflau cei doi cu povestea lui Moise și Aaron, cei doi frați amintiți în Sfânta Scriptură drept liderii poporului evreu: „Moise pe plan administrativ și Aaron ca mare preot”. Această paralelă a fost făcută de Teodosie în Vinerea Mare, atunci când cei doi s-au întâlnit oficial pentru prima dată.

Încă de la această primă întâlnire organizată în 13 aprilie 2001, primarul Constanței i-a cerut „binecuvântarea” lui Teodosie cu privire la o serie de proiecte pe care edilul voia să le deruleze la malul mării. Bucuros de capul plecat al tânărului edil în fața sa, Teodosie se grăbește să pecetluiască noua relație numindu-l pe Radu Mazăre un „bun creștin” și susținând că proiectele administrației locale „slujesc interesele comunității”: „Mă bucur nespus de faptul că proiectele pe care le-am văzut sunt ale unui bun creștin și ale unui gospodar de frunte”.

În replică, Radu Mazăre l-a asigurat din nou pe Teodosie că se va întâlni în fiecare săptămână cu el și că îi va cere sfatul în toate proiectele pe care le va demara în folosul comunității. La întâlnire a participat și Dumitru Sechelariu, la acea vreme primarul PSD al Bacăului, care se afla la Constanța într-un schimb de experiență cu Radu Mazăre, în cadrul unui demers inițiat tot de premierul Adrian Năstase.

O lună mai târziu, Radu Mazăre și Teodosie se întâlnesc din nou și, de această dată, întrevederea lor s-a concretizat printr-o decizie favorabilă lui Teodosie: construirea a 32 de biserici noi în municipiul Constanța: „Sunt convins că anul acesta vom porni cu Primăria Constanța și cu primarul Radu Mazăre mai multe acțiuni care să se resimtă în viața constănțenilor atât pe plan material, cât și pe plan spiritual. Pentru acest lucru, trebuie să găsim resurse, iar primarul Radu Mazăre este neobosit să găsească resurse și le va găsi, astfel încât să venim în spiritul credincioșilor”, declara ÎPS Teodosie după întâlnire.

„Vorbele și gândurile ÎPS Teodosie sunt o binecuvântare pentru mine, Primărie și comunitate”, venea replica primarului. „Ne-am propus să construim 32 de noi biserici și vom analiza câte dintre ele vor putea fi înălțate. Dar eu cred că le vom construi, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe toate. La orice biserică, odată începute lucrările, construcția este ca și finalizată”, a adăugat Mazăre.

În cele din urmă, în perioada în care cei doi au condus orașul „administrativ și ca mare preot”, în Constanța numărul bisericilor s-a triplat, de la 20 la 60 de lăcașe de cult.

2002-2003. Lumina Sfântă, comparată de Teodosie cu „lumina” lui Mazăre

info-sud-est-mazare-teodosie

foto: www.ziuaconstanta.ro

În perioada 2002-2003, Radu Mazăre lasă deoparte cele sfinte și duce războaie pe mai multe planuri: cu inspectorii care amendau agenții economici care funcționau ilegal în stațiunea Mamaia, cu „țiganii care îi amenințaseră fiul”, cu trustul lui Dan Voiculescu pe vremea când angajații acestuia erau jurnaliști de investigații, iar Antena 3 încă nu exista și cu fostul președinte al CJC democratul Stelian Duțu în locul căruia Radu Mazăre voia să îl aducă pe prietenul și consilierul său local Nicușor Constantinescu.

Apoi, în 2003, primarul independent a devenit liderul Organizației Județene a PSD, iar în 2004 a candidat pentru a doua oară la Primăria Constanța. Iluminatul public, reabilitarea stradală, construirea Aqua Magic, reabilitarea stațiunii Mamaia au fost câteva dintre proiectele derulate la vremea aceea, care au avut un impact foarte puternic asupra electoratului constănțean și care l-au ajutat să câștige fără probleme al doilea mandat de primar. După aceea, totul a fost mult mai simplu pentru Radu Mazăre.

În 7 mai 2003, la o săptămână după Paște, Teodosie mai face o comparație exagerată atunci când vine vorba de proiectele administrației locale. Acesta compara Săptămâna Luminată cu „lumina proiectelor” derulate de administrația Mazăre.

În timpul unei vizite efectuate de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea, cu prilejul demarării unui proiect de asfaltare în Constanța, Teodosie declara: „Cred că această veste bună și acest început de lucrări se adaugă în mod fericit la zilele pascale. După Săptămâna Luminată, iată, în săptămâna aceasta avem o nouă lumină, lumină și promisiuni, dar și a unui nou început destul de generos pentru constănțeni și pentru cei care vor fi aici în timpul sezonului estival”.

Apoi, în iarna aceluiași an, pe vremea când Radu Ștefan Mazăre își sărbătorea onomastica în biserică și participa la slujbe, Teodosie însuși a oficiat ceremonialul religios cu ocazia Sfântului Ștefan, într-o biserică modestă de lângă Gara Constanța, nefinalizată nici până astăzi, cea care poartă hramul sfântului celebrat în 27 decembrie și al cărei ctitor trebuia să fie Radu Mazăre.

Tot în anul 2003, Radu Mazăre devine președintele PSD Constanța. Fostul lider al social-democraților, Petre Stancă, declara la acea vreme că a fost înlocuit de Adrian Năstase tocmai din cauza influenței pe care ÎPS Teodosie o avea asupra fostului premier. Prelatul și-ar fi dorit la conducerea PSD o persoană pe care „să o poată manipula”, așa cum declara fostul președinte PSD Constanța după pierderea alegerilor.

În același an 2003 și sub aceeași guvernare Năstase, Arhiepiscopia condusă de Teodosie primește ferma de la Nazarcea care cuprindea una dintre cele mai valoroase și prolifice plantații de viță din Dobrogea. Câțiva ani mai târziu, o mare parte a viei a fost lăsată în paragină, dar asta nu l-a împiedicat pe Teodosie să ceară și să primească în continuare subvențiile pentru agricultură de la Uniunea Europeană, fapt susținut de procurorii DNA Constanța care au și deschis, de altfel, un dosar penal.

2004-2008. Începutul desfrâului și scandalul colaborării cu Securitatea

info-sud-est-radu-mazare-teodosie

foto: www.adevarul.ro

În perioada 2004-2005 încep primele probleme penale ale primarului Mazăre și tot acum sunt lansate două dintre cele mai controversate proiecte ale acestuia: construirea unui mall gigant în locul celei mai frumoase bucăți din cel mai important parc al Constanței și construirea unei șosele de coastă care să lege Mamaia de sudul litoralului. În anul 2004, Nicușor Constantinescu se înscrie în PSD și este ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. În aceeași perioadă, Mazăre se confruntă cu serioase probleme în PSD și cu opoziția unei tabere din partid, însă conflictele se sting repede. În acea vreme, se zvonea că la împăcarea lui Radu Mazăre cu cei care i se opuneau în partid adusese o contribuție semnificativă tot ÎPS Teodosie.

Ulterior, după anul 2005, cu un PSD în opoziție la nivel național, cuplul Mazăre-Constantinescu conștientizează că trebuie să își identifice electoratul-țintă și să-l fidelizeze. În demersul lor, aceștia primesc ajutorul semnificativ al ÎPS Teodosie care, printre altele, era nelipsit de la evenimentele organizate de Primăria și Consiliul Județean Constanța, dar și de la cele organizate de primarii PSD din județ.

După câștigarea celui de-al treilea mandat în anul 2008, Radu Mazăre începe să joace rolul celibatarului excentric, iubitor de lux, mașini de epocă și dornic de compania cât mai multor femei. Promovând tot mai agresiv viața de noapte, desfrâul și celibatul, Radu Mazăre rămâne totuși foarte apropiat de Teodosie. Ba mai mult, din acel moment, dragostea acestuia din urmă pentru edilul Constanței a fost exprimată tot mai des în public. Dar nici edilul nu s-a lăsat mai prejos.

În vara anului 2006 este detonat subiectul foștilor colaboratori cu Securitatea și, printre numele apărute în spațiul public, se numără și cel al arhiepiscopului Tomisului. CNSAS a confirmat faptul că acesta a semnat un angajament cu Securitatea și că a scris rapoarte despre colegii săi de liceu. La acea vreme, ziarul fondat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu îl apăra pe arhiepiscop vorbind despre o „vânătoare de vrăjitoare” și aloca un spațiu larg în care ÎPS Teodosie a avut ocazia să-și scuze fapta și să explice de ce a semnat angajamentul cu Securitatea: „Nu am colaborat cu Securitatea şi nu am făcut poliţie politică. A fost un jurămînt de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva. E un jurămînt de credinţă, nu de a urmări pe cineva, un fel de prelungire a a jurămîntului militar, pentru a-mi ajuta ţara. Cred că am fost urmărit de fosta Securitate, însă nu am făcut niciodată ceva care să mă incrimineze”, declara Teodosie pentru ziarul de casă al fostului primar.

2009 – 2012. Cununia cu dispensă și toiagul fermecat

mazare-teodosieÎn august 2009, după ce pe numele lui Teodosie este deschisă prima anchetă penală pentru luare de mită, Radu Mazăre intervine telefonic într-o emisiune de la Antena 3 pentru a-i lua apărarea prelatului pe care l-a descris numai în termeni laudativi, concluzionând că acestuia nu poate să-i poarte decât respect.

Două veri mai târziu, în iunie 2011, Radu Mazăre a vrut să-și cunune șefa de cabinet, însă nu putea pentru că edilul nu era căsătorit nici măcar civil. Așa se face că Teodosie a făcut o excepție pentru primar, dându-i acestuia o dispensă prin care Mazăre a putut cununa alături de mama sa în cadrul unei slujbe religioase oficiate de însuși arhiepiscopul Tomisului.

În sezonul de debut al carelor alegorice și al interpretărilor personajelor istorice, în ultima zi a festivalului Summer Fashion din anul 2012, Radu Mazăre a apărut îmbrăcat în țar. Ceea ce a atras atenția a fost toiagul pe care Mazăre îl purta în mâna stângă. Toiagul nu purta însemnele BOR, însă aparținea Arhiepiscopiei Tomisului: „Dacă vă spun de unde e toiagul, vă pică microfonul. De la Înalt Prea Sfinţia sa Tomitanul”, se mândrea Radu Mazăre în fața jurnaliștilor în august 2012. Episodul a fost o premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar evenimentul nu a fost urmat de nicio reacție din partea Patriarhiei.

O altă controversă referitoare la costumațiile purtate de edilul Constanței s-a iscat în momentul în care acesta a declarat că se va deghiza în Ștefan cel Mare. Vocile critice spuneau la acea vreme că imaginea domnitorului canonizat în 1992 este dusă în derizoriu de primarul excentric. În apărarea acestuia a venit nimeni altul decât șeful Arhiepiscopiei, cel la care au ajuns plângerile organizațiilor revoltate de alegerea primarului. Teodosie nu s-a împotrivit inițiativei primarului pentru că acesta din urmă îi garantase că în scenetă „nu vor fi fete dezbrăcate”.

Tot în vara lui 2012, Radu Mazăre a inaugurat cartierul asistaților social „Henri Coandă”, cel care doi ani mai târziu avea să facă obiectul unui dosar penal întocmit de procurorii DNA. La împărțirea locuințelor sociale a luat parte și ÎPS Teodosie care a declarat că primarul Constanței îl „alimentează cu dragoste”: „Am întâlnit alţi primari la Bucureşti, îmbrăcaţi în costum, care m-au alimentat cu vorbe. El m-a alimentat cu dragoste”.

În cadrul evenimentului, Teodosie i-a dăruit edilului o cruce imensă, aurită, adusă de la Muntele Athos, iar Radu Mazăre a plâns vorbind în fața asistaților social.

2013-2014. Bisericile din Mamaia și spovedania la Teodosie

info-sud-est-radu-mazare-nas

Radu Mazăre, naș cu dispensă de la Teodosie (foto: www.mediafax.ro)

Primăria condusă de Radu Mazăre nu a refuzat nicio solicitare venind din partea lui ÎPS Teodosie sau din partea Arhiepiscopiei Tomisului, cu atât mai puțin atunci când a fost vorba de construirea bisericilor. Una dintre cele mai controversate decizii referitoare la ridicarea lăcașelor de cult a fost luată în 2013, atunci când Consiliul Local Constanța a cedat Arhiepiscopiei două terenuri din Mamaia, iar Mazăre a aprobat construirea a două biserici în stațiune. Jurnaliștii au taxat amplasarea bisericilor lângă cluburile de noapte din Mamaia unde se promovează obiceiuri neacceptate de Biserică: „Este posibil să crească numărul bisericilor în stațiunea Mamaia, în funcție de cum găsim locul potrivit. Inițial, am vrut trei biserici. (…) Nu le facem alături de un bar de noapte. (…), ci în locuri cuviincioase. (…) Primăria ne-a dat să alegem locurile și le-am ales pe cele mai ferite de barurile de noapte. (…) Un loc are în jur localuri, fără a avea fața spre biserică, și este un loc generos. Celălalt loc este pe malul lacului, unde nu există niciun bar, restaurant și nu vor exista pentru că există regula ca lângă biserică să nu se amplaseze baruri sau restaurante. Eu întotdeauna am avut cu primăria o înțelegere clară și m-am bucurat de bunăcuviința și bună-credința din partea primăriei și a domnului primar în special”, declara Teodosie în septembrie 2013. În semn de mulțumire, Teodosie l-a luat pe Radu Mazăre alături de el în pelerinaj la Muntele Athos.

În replică, parcă hipnotizat de mrejele arhiepiscopului, Radu Mazăre i-a spus lui Teodosie că îl iubește, în direct, la o emisiune de pe TVR1, unde ambii erau invitați: „Este mai mult decât un prieten pentru mine. Pot să spun chiar că-l iubesc“.

Nici prelatul nu s-a lăsat mai prejos, ocazie cu care a mai înregistrat un derapaj comparând construirea cartierului de asistați social cu lucrarea Sfântului Vasile: „Ceea ce a făcut domnul primar aici, n-am sperat. Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel Mare, care în puţinii ani cât a păstorit, a făcut ca niciun om din eparhia lui să nu fie neajutorat. Cartierul Henri Coandă pentru oamenii sărmani este o Vasiliadă, este un exemplu pentru orice om, de orice credință, de orice nație”.

De amintit este că în aceeași perioadă, Radu Mazăre revolta o parte a opiniei publice inducând ideea că turismul sexual trebuie promovat în stațiunea Mamaia. Ba mai mult, acesta i-a spus Elenei Udrea că „frumusețile autohtone trebuie să atragă turiștii ruși și arabi”. În apărarea lui, Corina Martin, șefa Asociației Litoral Delta Dunării, a încercat să justifice cumva replica deplasată a fostului primar susținând că „trebuie să admitem că România se diferențiază prin femei frumoase” și că „sunt multe țări care merg pe ideea de turism sexual”. În fapt, Radu Mazăre și-a pus planul în aplicare prin obligarea cluburilor de a-și improviza câte un car alegoric și de a participa la defilările săptămânale în sezonul estival, defilări în cadrul cărora erau angajate fete pentru a dansa lasciv, mai degrabă dezbrăcate decât îmbrăcate.

Teodosie nu a avut niciodată, nimic împotriva acestor replici și activități promovate de edilul Constanței. Ba dimpotrivă, așa cum spuneam, i-a împrumutat toiagul în timpul unei defilări într-un show de modă.

Vinerea Mare din anul 2014 nu a mai fost la fel de optimistă și fericită pentru Radu Mazăre și ÎPS Teodosie la fel ca cea din 2001, atunci când a avut loc prima întâlnire oficială a celor doi. După reținerea din 2 aprilie, libertatea edilului Constanței nu a mai fost o certitudine. În 18 aprilie, înainte ca magistrații să se pronunțe asupra cerererii de arestare a procurorilor DNA, Radu Mazăre s-a dus să se spovedească la Teodosie: „Mă duc acuma la Înalt Prea Sfinția Sa să vorbesc cu el. Probabil o să mă spovedesc, nu știu”, declara Radu Mazăre jurnaliștilor care îl așteptau la ieșirea din sala de judecată. Mazăre a fost lăsat în libertate și a petrecut Noaptea Învierii în capela din cartierul Henri Coandă.

Tot în 2014, Teodosie s-a preocupat și de soarta a doi deținuți de suflet cărora le-a coordonat lucrările „științifice”: Gigi Becali și preotul Gabriel Bucică, condamnat pentru trafic de etnobotanice și constituire de grup infracțional (preotul Gabriel Bucică slujea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, sub conducerea Arhiepiscopului Tomisului Teodosie). Teodosie i-a coordonat acestuia două lucrări scrise într-un timp record: doar o lună pentru fiecare dintre ele.

Gigi Becali s-a dovedit și mai iscusit decât preotul Bucică reușind să scrie celebra lucrare „Muntele Athos, patria ortodoxiei” în doar două săptămâni cu girul lui ÎPS Teodosie. Recent, Gigi Becali s-a oferit să-i plătească prejudiciul stabilit de procurorii DNA în dosarul fraudării fondurilor europene, în valoare de 300.000 de euro.

2015-2016. Drumurile la DNA

În primăvara lui 2015, Radu Mazăre și-a dat demisia din PSD și din funcția de primar al Constanței. Își anunța retragerea din viața publică motivând că s-a săturat să fie primar și asociind funcția de conducere cu înmulțirea numărului de dosare penale. În prezent, fostul edil este judecat în patru dosare întocmite de procurorii DNA.

Cel mai cunoscut și longeviv este dosarul retrocedărilor în care sunt 37 de inculpați și care se apropie de 100 de termene în instanță. Prejudiciul stabilit de procurori este de 114 milioane de euro. Un alt dosar deschis pe numele fostului edil are ca obiect vânzarea subevaluată a unor terenuri din centrul stațiunii Mamaia. Prejudiciul stabilit în urma tranzacțiilor este de 2,9 milioane de euro. În cel de-al treilea dosar, Mazăre este acuzat că a luat mită de la omul de afaceri care a construit Campusul Social „Henri Coandă”, iar în ultimul dosar, Radu Mazăre este cercetat alături de Sorin Strutinsky pentru un prejudiciu de 200 de milioane de lei.

În 2016, prietenul său Teodosie îi calcă pe urme și la propriu, și la figurat, atunci când pășește în sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în două spețe: pentru fraudarea fondurilor europene și pentru că a cerut mită ca să plătească salariul unui preot. Se întâmplă acest lucru la șapte ani după ce doi jurnaliști au făcut publică o filmare în care Teodosie pretindea o sumă de bani pentru a înscrie ilegal un tânăr la facultate, după începerea anului universitar.

Odată cu plecarea lui Teodosie de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului, fapt care astăzi mai reprezintă doar o chestiune de timp, se va fi dărâmat unul dintre cei mai importanți stâlpi ai fostei conduceri și unul dintre puținii lideri rămași în funcție după plecarea cuplului Mazăre-Constantinescu.

Din păcate, însă, istoria recentă ne demonstrează că rețeaua care a ținut Constanța captivă timp de 15 ani se prăbușește doar sub greutatea propriului trecut și doar după deschiderea altor dosare penale.